postheadericon De Warande

Type Cache Multi Cache
Cache Code GC36W9T
Geocaching.com http://coord.info/GC36W9T
Status Actief


De Warande 1

Deze Cache hebben wij geplaatst omdat deze plek goede herinneringen bij ons bovenbrengt uit onze basisschool tijd. Wij hebben hier samen met vrienden vroeger veel tijd doorgebracht na school, aangezien deze in de aangrenzende wijk ligt.

Na ons regelmatig af te hebben afgevraagd waarom hier nog geen mooie multi lag, zijn we op pad gegaan om deze zelf te maken. Na een paar mooie en leuke wandelingen, hebben we een mooie plek gevonden voor onze cache. We hopen dat jullie met deze wandeling net zo kunnen genieten als wij!
 

Je kan de auto parkeren op: N51° 29.063, E005° 38.290
 

In deze cache is er ruimte voor travelbug's & goodies. Alles mag geruild worden, bahalve het logboekje, potlood en pen.
 

Graag de buitenste "doos" laten zitten en de cache weer netjes afdekken.
 

Bij WP1 & WP2 wordt aangegeven dat het verboden is voor honden. Dit is echter alleen van toepassing op het gras, waar de honden niet mogen komen.
De gehele route zijn honden wel toegestaan!

 

De Warande

De Warande is een voormalig landgoed in het westen van Helmond dat tegenwoordig een natuurgebied en wandelpark is. Deel hiervan uitmakend is het voormalige Jan Visser Park dat dáárvoor bekend stond onder de naam Peapark. Dit ligt ten zuidoosten van De Warande en vormt daarmee tegenwoordig een eenheid.
Nog steeds liggen er aan de rand van het huidige park resten van Peapark, in de vorm van grote betonblokken. Peapark was vroeger de "tuin" van het gelijknamige landhuis, dat hier ongeveer 10 jaar heeft gestaan, waar textielfabrikant Piet de Wit woonde. In de omgeving van dit park woonden überhaupt veel textielfabrikanten.
 

De Geschiedenis van de Warande

De Warande was oorspronkelijk een gesloten jachtterrein dat toebehoorde aan de Heer van Helmond. De laatste heer van Helmond behoorde tot de familie Wesselman. Toen de heerlijke rechten omstreeks het einde van de 18e eeuw werden afgeschaft bleven de heren op het kasteel wonen maar ontwikkelden zich tot ondernemers.

De huidige vorm van De Warande dateert van 1757 en is aangelegd door Maximiliaan van Arberg. Een eikenlaan voerde van De Warande naar het kasteel van Helmond en een deel van deze laan is er nog steeds. De oudste aanplant die tegenwoordig nog te vinden is stamt uit 1834, veel van de oudste bomen zijn van iets jongere datum, ongeveer 1850, en natuurlijk zijn er ook later veel bomen aangeplant.

De Warande 2 In 1815 kreeg de familie Wesselman toestemming om op het landgoed een familiegraf in te richten. Zo is het Grafeiland tot stand gekomen waarop telgen van de families Wesselman en Carp begraven liggen. De Rhododendronpartijen op het Grafeiland en daarbuiten zijn ontworpen door Leonard Springer.
In 1914 werd de Villa Peapark gebouwd ten zuidoosten van De Warande door textielfabrikant Piet de Wit. Deze leefde in een dergelijke uitbundige staat dat hij in 1926 failliet ging, waarop de villa werd verkocht aan de rivaliserende familie Van Thiel. Deze liet in 1928 de villa opblazen, waartoe hulp van de genietroepen nodig was gezien het overgedimensioneerde betonnen fundament ervan.
De Gemeente Helmond kocht De Warande en Peapark in 1929.

In 1691 gaf de heer van Helmond toestemming aan een zekere Joost Willem om als kluizenaar op De Warande te leven. Iets dergelijks kwam in die tijd wel vaker voor. Na verloop van tijd kwamen er particulieren in de kluis te wonen die ook heel wat verbouwingen en uitbreidingen onderging. Van 1934-1951 werd De Kluis verhuurd onder voorwaarde dat er een café-restaurant in zou worden geëxploiteerd. In 1935 werd dan ook een theeschenking met kinderspeeltuin geopend onder de naam De Kluis. In 1937 kwam er een hertenparkje bij. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw liep de zaak niet goed en in 1961 werd De Kluis afgebroken om plaats te maken voor Restaurant De Hoefslag, dat later omgedoopt is in De Warande.

In 1980 werd de bostuin, de voormalige gemeentelijke kwekerij, aan De Warande toegevoegd. Hier zijn een aantal opmerkelijke bomen te vinden. In 1995 schonk Carnavalsvereniging de Keiebijters een groot aantal bijzondere eikensoorten. Het bos wordt nu ook wel het keiebijtersbos genoemd.

De tocht door De Warande

WP 1: N51° 29.071, E005° 38.318
           A = Het totaal aantal planken van de banken.

 

WP 2: N51° 29.1(A+11), E005° 38.(A-5)03
           B = Hoeveel ingangen heeft de Deuvevilla?

 

WP 3: N51° 29.(A+B)+111, E005° 38.(B/2)0(A-2)
           C = Het nummer van deze lantarenpaal.

 

WP 4: N51° 29.(C+1)(B/2), E005° 38.4(C+20)
           D = Het aantal afslagen van deze "Rotonde"

 

WP 5: N51° (C+D)-1.(A*B)+70, E005° 38.D(A-1)D
           F = Het huisnummer van dit pand.

 

WP 6: N51° (A+B+F)-1.(A*C-B), E005° 38.(F*D*A)-C+1
           G = In welk jaar is Hr. Wesselman overleden?

 

WP 7: N51° (B+C)-A.(G/A)+(C+2), E005° (G/(G/A))+C.(G/2)+(B+F-1)
           H = Het nummer van de bovenste fietsroute.

 

Nu alle coördinaten gevonden zijn, is het tijd om op weg te gaan naar de Cache!

De Cache is te vinden op N51° (H-C)-5.(C/D)-(D*D)(H+C)-(2*D), E005° A+C+1.(H+H)-D